تحلیل سیستمی مسائل ایرانتحلیل مسائل اقتصادیتحلیل مسائل سیاسیتحلیل ها
گرانی بنزین؛ گلی که پس از هفت سال وارد دروازه خودی شد
تحلیل مدیریتی افزایش قیمت بزنین
تحلیل وارده؛ نگاهی کوتاه به تحلیل مدیریتی افزایش قیمت بنزین:
گران شدن بنزین و رسیدن به نرخ 3 هزار تومان مسئله ای است که در این تحلیل قصد داریم فارغ از هیاهوی امروزین و بدور از جهت گیری حزبی – سیاسی بدان بپردازیم.
پیش از هر چیز باید گفت که روی کاغذ و به طور کلی و بدون در نظر گرفتن شرایط، میانگین حقوق مردم، وضعیت اقتصاد و معیشت امروز مردم، شیوه های اجرا، رویه ها و … گران شدن بنزین خوب است، اما نه برای ایران امروز ما. اما خب این را هر بچه مدرسه ای هم می فهمد، مسئله بر سر شرایط است.
اجازه دهید بحث را از پایین و کف کار آغاز کنیم و سپس مسائل مبنایی تر را مورد توجه قرار دهیم.
لذا ابتدا به شیوه اجرایی شدن تصمیم گران شدن بنزین می پردازیم:
شیوه اجرای طرح گران شدن بنزین
- قدیم تر ها در پایین شهر می گفتند در دعوا بهتر است ابتدا یکی دو بار حریف را بترسانی ولی نزنی! وقتی که ترسش ریخت و دیگر عکس العمل مناسب نشان نداد، آن وقت ضربه اصلی را بزن
- بزن و در رو را هم که همه شنیده ایم
- کی بود کی بود من نبودم را چی؟ آن را هم فکر میکنم همه شنیده ایم.
کمی تأمل نشان می دهد که متاسفانه این سه اصل و استراتژی بوده است که در اجرای طرح گرانی بنزین به کار گرفته شده است. به عنوان نمونه:
بزن و در رو:
کمالیپور، نماینده مجلس ایران در رابطه با گرانی بنزین گفت: بعنوان نماینده مردم تا دیشب از گرانی بنزين خبر نداشتم. جالب اینجاست نمایندگان مجلس به این لایحه رای نداده و این پیشنهاد افزایش قیمت سوخت در مجلس رد شده بود.
کی بود کی بود من نبودم:
علی علیزاده تحلیلگر، سیاسی ایرانی در توییتر خود نوشت: سربازان رسانهای دولت در فضای مجازی در حال انتشار وسیع این تحلیل اند که افزایش قیمت بنزین تصمیم سران ۳قوه بوده. با این هدف که دولت را تبرئه و مسئولیت افزایش قیمت را بر شانه رهبری بگذارند. جا دارد آقای رئیسی مستقیم به مردم بگوید چه کسی در جلسه سران 3قوه تصمیم افزایش قیمت را گرفته است.
متاسفانه یا خوش بختانه آنچه در عمل با آن مواجهیم به قدری کاریکاتوری است که به نظر میرسد نیازی به تبیین شیوه درست این کار نباشد، در واقع عزیزان هر چه غیر از این می کردند بهتر بود.
تورم ناشی از افزایش قیمت بنزین چقدر است؟
خب بررسی های علمی در اینجا نتایج آرامش بخشی دارند که همین نتایج است که من را بیشتر نگران میکند.
خلاصه تحلیل های متخصصان این عرصه می گوید از حیث مالی و اقتصادی گرانی بنزین بر تورم کلی تأثیر جدی نیست.
فریدون اسعدی کارشناس حوزه انرژی هم در برنامه گفتگوی ویژه خبری درباره این موضوع گفت: «اصلاح قیمت بنزین بر تورم سبد خانوار و رفاه آن به صورت مستقیم تأثیر چندانی ندارد. اگر نرخ بنزین هزار و ۵۰۰ تومان شود میانگین تأثیر آن بر تورم و همه دهکهای جامعه ۳۴ صدم درصد و اگر ۲ هزار تومان شود یک و هشت دهم درصد است»
اما آنچه که در این میان تأثیر گذار است اثر روانی و تبعی آن است که بیش از هرچیز بسته به شکل اجرا، مدیریت افکار عمومی و … دارد. متاسفانه همانطور که مشاهده کردیم بحث چگونگی اجرا در مورد مسئله گرانی بنزین به هیچ عنوان در نظر گرفته نشد.
بی توجهی به ابتدائیات و اصول اولیه مدیریت افکار عمومی و مدیریت بازار در این مسئله باعث شده است که برخی گمانه زنی کنند که آشفتگی های که این مسئله به دنبال دارد و همین الان نیز شروع شده است، زیاد هم خلاف طبع برخی از تصمیم گیران این مسئله نیست.
✍ غلامعلی حسینی
تحلیل های بیشتر در باشگاه خبر و تحلیل سایت مدیریت اسلامی
جهت تست وضعیت خوب بودن کارکرد کامنتهای این سایت عزیز دل این کامنت در اینجا درج شده است