دستهبندی نشده
معرفی دفتر مطالعات مدیریت اسلامی دانشگاه امام صادق ع
در میان مجموعه گروه هایی که امر مهم مدیریت اسلامی را دنبال میکنند لازم است به دفتر مطالعات مدیریت اسلامی دانشگاه امام صادق ع نیز اشاره کرد.
دفتر مطالعات مدیریت اسلامی دانشکده معارف اسلامی و مدیریت دانشگاه امام صادق علیهالسلام ثمره تلاشی است برای تحقق بخشیدن به هدف والای تولید دانش مدیریت اسلامی؛ هدفی دیرین که با توکل به خدا و اتکاء به زحمات فراوان پیشین، به سوی تحقق پیش میرود. پر واضح است که پای نهادن در چنین راهی چندان ساده نیست و نمیتوان رسیدن به مقصد را، در زمانی کوتاه متصور دانست، اما آنچه که به عنوان چراغی نور بخش و امید افزا پیمودن این مسیر را بر پویندگان آن سهلتر مینماید، صحت راه و کثرت یارانی است که دل در گرو این حرکت دارند. اساتید متعهدی که با تمامی مشکلات و مسائل ریز و درشت در این زمینه فعالیت میکنند و دانشجویان فراوانی که با این امید به این دانشگاه آمدهاند و با این انگیزه نیز به تحصیل خود ادامه میدهند.
در این راستا، به منظور آشنایی بیشتر با دفتر مطالعات مدیریت اسلامی به عنوان کانون هماهنگ کننده و جهت دهنده هدف والای مدیریت اسلامی در دانشگاه امام صادق (علیه السلام)، در این نوشتار کوتاه تلاش شده است تا در قالب دو بخش ذیل، تصویری کلی از دفتر مطالعات مدیریت اسلامی ارائه گردد:
تبیین چشم انداز، مأموریت و اهداف دفتر مطالعات مدیریت اسلامی؛
تبیین رویکرد و ساختار دفتر مطالعات مدیریت اسلامی جهت تحقق مأموریت و اهداف فوق؛
تبیین چشم انداز، مأموریت، اهداف و ارزشهای دفتر مطالعات مدیریت اسلامی
نکته آغازینی که در ورود به حوزه مطالعات مدیریت اسلامی باید به آن توجه داشت، گستردگی و پیچیدگی مطالعاتی است که در این زمینه انجام شده و یا قابل انجام است. از مطالعات خُرد و کلانِ نظری و ایدهها و اندیشههای مغفول گرفته تا مطالعات کاربردیِ مدیریت در شاخههای مختلف آن و از مطالعات تفسیری، حدیثی و فقهی گرفته تا پژوهشهای فلسفی و روششناختی و مانند آن. مطلب فوق ما را به این نکته رهنمون میسازد که شناسایی چشم انداز و مأموریت دفتر مطالعات مدیریت اسلامی در انبوهِ این زمینهها و تعیین حدود و نقطه آغاز فعالیتهای آن امری است که پیش از هر اقدامی ضروری به نظر میرسد.
بر همین اساس و با توجه به تجربههای مشابه پیشین میتوان چشم انداز، مأموریت و اهداف دفتر مطالعات مدیریت اسلامی را به صورت زیر تصویر نمود:
چشم انداز دفتر
تبدیل شدن دانشکدهی معارف اسلامی و مدیریت به مرکزی تأثیرگذار در حوزهی مدیریت اسلامی در سطح جهانی.
مأموریت دفتر
دفتر مطالعات مدیریت اسلامی دانشکدهی معارف اسلامی و مدیریت تلاش میکند تا با بهرهگیری از ظرفیتهای انسانی، نرم افزاری و سخت افزاری موجود و یا قابل تحصیل و انسجامبخشی به این ظرفیتها، در مسیر انگیرش، آموزش، آموزشِ پژوهش، پژوهش و اقدامات ترویجی در حوزه مدیریت اسلامی حرکت کرده و با همراهی تمامی اساتید دانشکده گامهای مؤثری را جهت رشد متوازن دانشجویان دانشکده (در زمینههایی نظیر نگارش مقالاتی معتبر، تألیف پایاننامههایی محققانه و اجرای پروژههایی کارآمد) برداشته و هدف تولید و ترویج دانش مدیریت اسلامی را محقق نماید.
اهداف دفتر
- اصلاح سرفصلهای آموزشی (کلیه دروس تخصصی و عمومی مرتبط با حوزهی مدیریت اسلامی)
- تولید محتوا جهت راه اندازی دورههای دکتری «معارف اسلامی و عرصههای تخصصی مدیریت»
- تولید محتوا جهت راه اندازی دوره دکتری «آموزههای اسلام در حوزه مدیریت»
- طراحی دورههای موازی جایگزین با واحدهای رسمی دانشگاه – در بستر نظام دروس حوزوی دانشگاه – جهت آشنایی عمیقتر دانشجویان مستعد و علاقهمند با معارف اسلامی.
- بررسی و معرفی اولویتهای پژوهشی متناسب با بحث تلفیق در هماهنگی تنگاتنگ با معاونت پژوهشی و تحصیلات تکمیلی دانشکده و گروههای آموزشی.
- زمینهسازی جهت تشکیل هستههای علمی مطالعات مدیریت اسلامی با استفاده از ظرفیت اساتید و دانشجویان.
- ارتباط با دانشآموختگان به منظور بهرهمندی از ظرفیتهای تجربی و دانشی ایشان در شناخت حل مسائل با رویکردهای اسلامی.
- همکاری نظاممند و تشکیلاتی با انجمنها و مجموعههای ملی و بینالمللی مرتبط با مدیریت اسلامی.
- تلاش برای تدوین محتوای درسی مناسب در رشته مدیریت جهت پاسخگویی به مطالبه روزافزون نظام دانشگاهی ملی و بینالمللی در حوزه علوم انسانی اسلامی.
- زمینهسازی برای معرفی مکتب روششناختی مدیریت اسلامی دانشگاه امام صادق(علیهالسلام).
- در نظر داشتن راهبردهای ابلاغی مقام معظم رهبری به دانشگاه امام صادق (علیه السلام).
- حرکت در مسیر چشم انداز و بیانیهی مأموریت مصوب دانشگاه.
- مشارکت حداکثری اعضاء هیئت علمی و پرهیز از حرکتهای محدود فردی و گروهی.
- تقیّد به قوانین موجود دانشگاه و فعالیت در قالب ظرفیتهای موجود.
- حرکت در مسیر اهداف تعیین شده به گونهای چابک.
اقدامات دفتر
با توجه به اهداف ذکر شده، در طول سالیان اخیر اقدامات متعددی از جانب دفتر مطالعات مدیریت اسلامی صورت گرفته است. این اقدامات که همگی با هدف پیشروی به سوی اهداف تعیین شده انجام شده است، طیف گستردهای را تشکیل میدهند. از برگزاری جلسات و مراسمات دفعی و محدود گرفته تا ایجاد هستههای تخصصی با فعالیتهای نظاممند و طولانیمدت. به این منظور در ادامه به برخی از مهمترین اقدامات دفتر مطالعات مدیریت اسلامی اشاره شده است:
- تشکیل هستهی تخصصی تدبر و تفسیر مدیریتی در قرآن کریم.
- تشکیل هستهی تخصصی فقه الاداره و اصول تخصصی فقه الاداره.
- تشکیل هستهی تخصصی مطالعات حدیثی در مدیریت.
- تشکیل هستهی تخصصی اخلاق کسب و کار با نگاه اسلامی.
- تشکیل هستهی تخصصی تاریخ و تمدن اسلامی (با تأکید بر دروس سیرهی معصومین(علیهمالسلام)، کلیات تمدن اسلامی، ادبیات فارسی، ولایت فقیه، مهدویت) با رویکرد نظام سازی و تمدن سازی.
- تشکیل هستهی تخصصی فلسفه مدیریت اسلامی.
- تدوین مجموعهای از برنامههای مطالعاتی برای مخاطبان مختلف مدیریت اسلامی (اساتید مدیریت، طلاب علوم دینی، دانشجویان مدیریت، دانشجویان معارف اسلامی و مدیریت، مدیران اجرایی و …).
مسئول دفتر که توسط رئیس دانشکده منصوب شده، مشاور و کارشناس دفتر که به پیشنهاد مسئول دفتر توسط رئیس دانشکده منصوب شده است و گروه پژوهشگران عضو در هستههای پژوهشی دفتر که با معرفی مسئول دفتر و تأیید رئیس دانشکده به عضویت این هستهها در میآیند.
مسئول و کارشناس دفتر ضمن برنامهریزی و هماهنگی فعالیتهای انجام شده در راستای تحقق اهداف مذکور، به همراه گروه پژوهشگران هستهها در فرآیند تولید محتوا مشارکت جدی خواهند داشت.همانطور که در اقدامات دفتر نیز اشاره شد، بخش مهمی از فعالیتهای تخصصی دفتر در قالب هستههای علمی انجام میشود. این هستهها که ساختار دانشی دفتر نیز براساس آنها بنیان نهاده شده است عبارتاند از:
- هستهی فقه الاداره
- هستهی تفسیر مدیریتی
- هستهی تاریخ و تمدن اسلامی
- هستهی مطالعات حدیثی مدیریتی
- هستهی اخلاق کسب و کار
- هستهی فلسفهی مدیریت اسلامی